Leeslijst

Leeslijst

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay

Waar gaat het over?

Het boek gaat over het 10 jarige meisje Sarah dat tijdens de tweede wereldoorlog word opgepakt met haar ouders en naar het wielerstadion in Parijs word gebracht. In dit stadion worden duizenden joden ondergebracht voor deportatie. De situatie in het stadion is schrijnend maar Sarah heeft nog een probleem. Sarah heeft haar broertje Michel opgesloten in de kast voordat ze werden afgevoerd naar het stadion. Ze heeft dan ook aan haar broertje beloofd om terug te komen en hem te bevrijden. Sarah zet dan ook alles op alles om terug te keren naar haar broertje en hem te bevrijden.

Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een amerikaanse Journaliste woonachtig in Parijs de opdracht om een artikel te schrijven over de razzia in Parijs. Het word een obsessie en ze duikt diep in de archieven. Zo komt ze ook de namen Sarah en Michel tegen en komt ze erachter dat deze niet op de gedeporteerden lijst staan van Auschwitz. Ze zet alles op alles om erachter te komen wat er met Sarah en Michel is gebeurd. Schakelt verschillende hulpbronnen in en komt er zodoende achter dat haar familie een groot geheim bewaard. De onthulling van het geheim maken de obsessie voor Julia Jarmond alleen maar groter en ze doet er alles aan om haar laatste eer aan het meisje Sarah te bewijzen.

Het boek gaat dus over het meisje Sarah en Julia Jarmond. Beiden leven in verschillende tijdperken en hebben een ander leven maar komen toch tot nader tot elkaar.

Het boek gaat dus ook over een onderlinge uiteindelijk onbreekbare verbintenis tussen twee vrouwen. Daarnaast denk ik dat het achterliggende onderwerp ook strijden voor gerechtigheid is. Julia blijft strijden voor gerechtigheid voor Sarah ondanks dat vele mensen zeggen dat zet het met rust moet laten.

Hoe zit het boek in elkaar

Het boek wisselt tot ongeveer de helft van het verhaal af.Je krijgt telkens flashbacks van Sarahs leven en wat ze allemaal heeft meegemaakt in de oorlog en dan ga je weer verder met Julia die zich steeds verder verdiept in Sarahs leven en steeds meer te weten komt over het jonge meisje waarmee ze onlosmakelijk verbonden is.

Vanaf de helft van het verhaal, als Sarahs verhaal volledig is verteld leef je volledig mee met Julia die haar zoektocht over Sarah niet stop wilt zetten.

Wat kan ik ermee?

Net zoals bij mijn boek is de roman Je naam was Sarah (gedeeltelijk) verteld in meervoudig personale verteller.  Ik kan dus aflezen hoe Tatiana de Rosnay dit gedaan heeft. Ik vond het dan ook mooi dat de delen telkens stopte een open punt en dan weer over ging naar de andere persoon. Hierdoor werd je nieuwsgierig en wilde je persé verder lezen. Wel vond ik dat soms de ellende waar Julia doorheen ging net zo erg werd beschreven als hetgeen wat Sarah meegemaakt heeft. Dit kan een verhaal sterk maken natuurlijk, om te laten zien dat bijvoorbeeld iemand anders denkt dat hij het zwaar heeft terwijl zijn vriend het nog veel zwaarder heeft. Maar bij het boek Haar naam was Sarah gaat het toch immers over de oorlog, een drama van zichzelf en ik vond dan ook bij de delen van Julia dat de oorlog een beetje geromantiseerd werd.

Gelukkig schrijf ik geen boek over de oorlog maar ik weet wel dat als ik ooit een boek erover ga schrijven, ik het onderwerp volledig serieus neem en de drama ook beschrijf zoals het is en het niet zal romantiseren.

De kraamhulp – Esther verhoef

Waar gaat het over?

Bij de kraamhulp volg je drie verschillende vrouwen die op een verschillende manier een verbintenis met elkaar hebben. Didi, Mirian en Hennequin. Didi heeft net een zware bevalling achter de rug met vele gevolgen, haar huwelijk loopt niet soepel en ze heeft last van een bekkenbodemfractuur waardoor ze aan bed is gekluisterd.

Als licht in de duisternis komt daar Hennequin de kraamhulp, die alle pijn van het jonge gezin lijkt te verzachten. Maar niets is wat het lijkt en Hennequin heeft duistere plannen met het gezin.

Als laatste heb je Miriam die bij de politie in Rotterdam werkzaam is. Miriam kampt nog met de gevolgen met de dood van haar broer waarbij iedereen zegt dat het een ongeluk is geweest maar Miriam vertrouwt het niet. Ze verdacht de weduwe van haar broer (Hennequin). Ze vertrouwt haar niet en denkt dat ze duistere plannen heeft.

Dat Hennequin duistere plannen heeft word gedurende het boek steeds meer duidelijk, ze infiltreert zich steeds meer in het gezinsleven van Didi en haar man .Ondertussen gaat Miriam opnieuw op onderzoek naar de dood van haar broer, en komt steeds meer te weten over Hennequins duistereverleden.

Hoe zit het boek in elkaar

Het boek speelt zich af in tien dagen en elk deel geeft dan ook een andere dag aan. In deze dagen word telkens afgewisseld tussen Hennequin, Miriam en Didi en bekijk je het verhaal vanuit een steeds ander punt. Daarnaast blijft er een duidelijke spanningsboog in het boek, tot het einde aan toe weet je niet wat Hennequin van plan is en waarom Hennequin precies Didi heeft uitgekozen.

Miriams verhaal staat eigenlijk het meest los, zij heeft vooral een connectie met Hennequin en wilt weten wat zij met de dood van haar broer te maken heeft als weduwe zijnde.

Miriam en Didi kennen elkaar niet, maar Miriam komt er wel achter dat Hennequin zich als kraamhulp voordoet bij het gezin waardoor uiteindelijk ook deze verhalen weer bij elkaar komen. Je wisselt dus telkens af tijdens deze periodes in het tijdsbestek van tien dagen in het boek.

Wat heb ik er zelf aan

Dit is een boek dat mij erg kan helpen in mijn schrijfproces.

Daarnaast heb ik ook veel aan de spanningsopbouw, omdat je bij elke keer als er gewisseld word van personage telkens iets meer te weten komt en de verhalen steeds meer nader tot elkaar komen. Dit wil ik ook toepassen in mijn boek, telkens een tipje van de sluier oplichten tot het grote plot.

Daarnaast spreekt de schrijfstijl mij ook aan, het boek was vaak kort en bondig beschreven, niet te uitgebreid waardoor je goed bij het verhaal blijft.

Wat jij niet ziet – Sarah Pinborough

Waar gaat het over?

Het boek volgt verschillende personages en word weer verteld in meervoudige personale verteller je volgt het verhaal door de ogen van Louise en Adele.

Louise is een alleenstaande moeder die bij een avond uit David ontmoet en voor hemt valt. De maandag daarop ontmoet ze David opnieuw maar nu blijkt hij haar nieuwe baas te zijn. Hij blijkt getrouwd te zijn en zegt eerst een fout te hebben begaan.

In de tussentijd ontmoet Louise toevallig Adele, Davids vrouw. Louise komt erachter dat hun huwelijk schone schijn is en er iets niet klopt. Adele blijft daarentegen haar man adoreren wat ook vraagtekens bij Louise oproept.

In de tussentijd blijken ook Louise en David elkaar ontmoeten. Louise krijgt een schuldgevoel tegenover Adele. Hun vriendschap word namelijk ook steeds sterker. Louise zit nu in een driehoeksverhouding waarbij ze geen van beide kwijt wilt. Ondertussen krijgt Louise van Adele een boekje dat haar moet helpen bij haar slaapproblemen en lucide dromen opwekt. Het boekje blijkt te zijn van Rob, een oude jeugdvriend van Adele. Intussen gebeuren er steeds meer vreemde dingen waar Adele, David en Louise alle drie bij betrokken waren.

Louise vertrouwt het niet meer en weet niet wie ze nu moet geloven.  Haar minnaar David of haar beste vriendin Adele? En is Adele wel echt zo lief, of weet ze meer dan dat ze laat zien.

Hoe zit het boek in elkaar

Het boek wisselt zich af tussen Adele en Louise en daartussen zitten flashbacks waarbij Adele in een gesticht zit na de brand waarbij haar ouders omkwamen. Het is dus een meervoudig personaal perspectief en je kijkt telkens vanuit een ander perspectief naar het verhaal toe waardoor jij als lezer op een gegeven moment meer weet dan de personages dit is slim gedaan in toe werking naar het plot toe.

Het verhaal is daarnaast ook plotgebaseerd en staat bekend om zijn denderende einde, doordat je als lezer telkens meer hints krijgt naar het plot toe en ook meer te weten krijgt over hoe de personages in elkaar zitten ga je, je steeds meer afvragen of je het einde kan raden. Tot uiteindelijk het daadwerkelijke einde is, dat eigenlijk uit twee eindes bestaat. Het eerste einde is al schokkend, maar als je uiteindelijk het tweede einde leest blijkt niks te zijn wat het lijkt.

Wat heb ik er zelf aan

Omdat ik een thriller / drama schrijf kan dit boek mij helpen bij mijn plot. Ik heb namelijk zelf ook een kleine plottwist op het einde en dit boek kan mij helpen om de lezer op het verkeerde been zetten.

De plottwist op het einde van mijn boek is niet zo denderend als mijn plottwist maar boek kan wel een inspiratie zijn in hoe je het plot voor de lezer een mysterie laat lijken tot het einde.

Leven na leven – Kate Atkinson

Waar gaat het boek over?

Leven na leven gaat over Ursula Todd ter wereld. Ze begint aan een uitzonderlijk leven, want terwijl ze opgroeit gaat ze ook meerdere malen dood en weet op ze op meerdere malen opnieuw aan deze dood te ontsnappen.

Hoe zit het boek in elkaar

Het boek gaat telkens over een andere periode in Ursula’s leven waarbij het telkens stopt op het stuk waar ze dood gaat en er weer aan ontsnapt. Hierbij worden de periodes telkens door andere personages in het verhaal verteld om zo afwisseling te behouden.

Wat heb ik er zelf aan

Ik moet zelf zeggen, ik heb het boek niet uitgelezen. Het is niet mijn type boek en hoe vaak ik het ook probeerde om weer terug op te pakken het lukte mij niet en uiteindelijk heb ik het terug ingeleverd bij de bibliotheek. Hoe dit komt? Nou, ik vond de schrijfstijl van het boek helemaal niet zo slecht en het idee achter het boek sprak mij heel erg aan, maar ik denk dat ik niet van de langdradigheid van het boek hield. Het duurde voor mijn gevoel te lang voordat er daadwerkelijk echt iets spannends gebeurde waardoor het voor mij begon te vervelen.

Ook, vond ik het soms verwarrend door de ouderwetse schrijfstijl in sommige stukken en bij het wisselen van personages wist ik nou niet wie, wie was altijd.

Ik kwam er dus achter dat ik zelf ook echt een boek met veel spanning moest gaan schrijven en het niet te lang duurde tot de spanning duurde en mijn boek ook niet langdradig moest zij.

Daarnaast raad ik het ook af voor echte thriller liefhebbers om dit boek te lezen, het duurt eenmaal wat langer voor je echte spanning hebt.

Carrie – Stephen King

Waar gaat het over?

Carrie is een jong meisje met een achtergrond, op de middelbare school word ze gepest en haar moeder is streng christelijk gelovig in extreme vormen. Ze mishandelt Carrie en laat bijna niks toe. Het verhaal begint eigenlijk als Carrie ongesteld word in de douches, doordat haar moeder nooit uitleg heeft gegeven over menstruatie weet Carrie niet weet wat er gebeurd en denkt ze dat ze doodbloed. Als ze uit de douche rent voor hulp lachen de meiden van haar klas haar uit en gooien tampons en maandverband naar haar.

Carrie voelt zich vernederd en uiteindelijk schiet de gymlerares haar te hulp, Carrie is zo van streek dat ze een lamp laat klappen. De gymlerares neemt haar mee naar het kantoor van de directeur die haar ondervraagt en waar Carrie ook uit woede een asbak omgooit. Carrie blijkt telekinetische krachten te hebben.

Na het voorval worden de pesters gestraft, onder deze pesters vallen ook Sue en Chris. Sue heeft een schuldgevoel over het voorval terwijl Chris juist extra wraak meenemen. Ze bedenken allebei een ander plan, Chris wilt dat haar vriend Tommy Carrie meeneemt naar het bal terwijl Chris samen met haar vriend Billie een plan bedenkt om een emmer met bloed over Carrie heen te laten vallen als ze koningin word van het bal.

Carrie heeft ondertussen te dealen met haar moeder, die haar straft voor de ongesteldheid, haar daarbij slaat en in de kast stopt. Als Carrie dan ook gevraagd word voor het bal door Tommy en ermee instemt en dit tegen haar moeder verteld. Kan haar moeder dit niet handelen. Carrie gaat desondanks door met het plan om naar het bal te gaan en trekt zich niks aan van haar moeder. In de tussentijd blijft Carrie ook steeds meer oefenen met haar telekinetische krachten en krijgt hier steeds meer controle over.

Als de avond van het bal eindelijk aanbreekt, heeft Carrie de eerste paar uur de tijd van haar leven totdat ze daadwerkelijk tot koningin word gekroond. Chris voert haar plan uit en de emmer met bloed valt over Carrie heen. Eerst is in iedereen shock maar daarna beginnen ze Carrie uit te lachen. Tot overmaat van ramp valt de emmer naar beneden en valt die op Tommy’s hoofd wat hem dood.

Het loopt uit de hand, Carrie word woedend en krijgt volledige controle over haar telekinetische krachten waarbij ze een helse avond veroorzaakt die bijna heel de stad afbrand en vele mensen het leven kost waaronder ook die van haar moeder.

Op het einde van de avond vind Sue uiteindelijk het lichaam van Carrie, uitgeput en stervend.

Hoe zit het boek in elkaar          

Het boek is voornamelijk geschreven vanuit het perspectief van Carrie maar heeft ondertussen wel delen die vooral als flashback naar de gebeurtenis zijn beschreven.

Deze flashbacks bestaan voornamelijk uit politie interviews en verschillende artikelen en boeken die later zijn geschreven over de gebeurtenis. Een leuke toevoeging wat het boek net wat extra diepgang geeft.

Wat heb ik er zelf aan?

De schrijfstijl van Stephen King spreekt mij wel aan. Ondanks dat hij goed details kan beschrijven blijft het verhaal kort en bondig zonder teveel poespas.

Het verhaal blijft simpel een meisje dat wordt gepest, eindelijk gelukkig is en dan een verschrikkelijke domper krijgt en daardoor volledig doordraait. De extra toevoegingen van haar gelovige moeder, telekinetische krachten en Sue en Chris geven het verhaal net dat extra beetje diepgang maar maakt het ook weer niet te overdreven. Iets wat ik wil toepassen in mijn boek.

Tik tak – Chris McGeorge

Waar gaat het over?

Het boek gaat over Morgan Sheppard die als 11 jarig jongetje de moord op zijn wiskundeleraar oplost en daarna een televisielegende wordt die een heftig leven leidt en verslaafd is aan de drank en drugs.

Nu, 25 jaar later wordt hij plots wakker in een hotelkamer met vijf vreemden. Ze blijken in een complot te zitten die wordt geleid door paardengezicht. In de badkamer ligt een lijk en een van de vreemden in de kamer is de moordenaar. Morgan moet raden wie de moordenaar is anders zullen ze uiteindelijk allemaal sterven. Ze komen terecht in een kat en muis spel en morgen lijkt er niet aan uit te kom, ondertussen vecht morgen ook tegen zijn afkickverschijnselen omdat hij op dat moment geen alcohol en drugs heeft. Hij realiseert zich eigenlijk wat voor potje hij van zijn leven heeft gemaakt en lukt hem dan in eerste instantie niet om de moord op te lossen. Hij denkt dat zijn leven voorbij is, en ze allemaal tegelijk dood gaan. Maar niets blijkt uiteindelijk te zijn wat het lijkt.

Morgan moet nagaan naar zijn verleden, de oneerlijke dingen die hij heeft gedaan toegeven en de confrontatie aangaan met iemand die een groot deel uitmaakte van zijn jeugd. Iemand waarvan Morgan zijn leven heeft verpest.

Hoe zit het boek in elkaar?

Het boek speelt zich voornamelijk af in de hotelkamer waarbij er vanuit personaal perspectief wordt verteld. Hierbij leef je mee met Morgan en hoe hij het spel in het avontuur beleefd en er zodoende probeert achter te komen wie de moordenaar is. Tussendoor komen er flashbacks terug in het verhaal welke allemaal zijn verteld vanuit Morgan of een ander karakter. De grootste flashback daarvan telt wel bijna 100 pagina’s en gaat terug naar de moord op de wiskundeleraar. In het begin is het als lezer nog verwarrend wat deze flashbacks met elkaar te maken hebben maar uiteindelijk word op het eindstuk in het verhaal alles duidelijk en komt het allemaal bij elkaar.

Wat heb ik er zelf aan

Vanuit dit boek heb ik ook geleerd wat ik in ieder geval NIET wil doen. Ik vond het boek namelijk erg onrealistisch overkomen, er bleven gaten vallen bij hoe de vreemden in de hotelkamer terechtkwamen. Hoe het spel in elkaar werd gezet en de hoeveelheid moeite die erin was gestopt. Ik snap dat het fictie is, maar als lezer bleef ik telkens maar vraagtekens stellen van hoe iets werkelijk voor elkaar is gekregen en dit is niet de bedoeling. De schrijver had hierbij wel beter research kunnen doen en soms met wat realistischere oplossingen kunnen komen.

Wel vond ik het boek goed met spanning omgaan en desondanks het bovenstaande heb ik het boek wel uit kunnen lezen.

De vrouw die de honden eten gaf – Kristien Hemmerechts

Waar gaat het over?

Het boek gaat over de vrouw van Marc Dutroux (Michelle Martin) die in het boek Odette word genoemd. Ze wordt gezien als de meest gehate vrouw van België en het boek laat je het verhaal zien vanuit haar kant. Je bekijkt vanuit haar oogpunt hoe zij alles mee heeft meegemaakt, hoe zij haar man Marc Dutroux verafschuwde maar tegelijk ook aanbood. Hoe bang ze voor hem was, en hoe hun leven als stel in elkaar zat.

Hoe zit het boek in elkaar

Het verhaal is verteld vanuit het oogpunt van Odette. Je wordt volledig meegenomen in haar verhaal en ze vertelt op haar manier hoe ze alles heeft meegemaakt. Hierbij wordt een ik-perspectief gebruikt waarbij vooral haar taalgebruik en haar personage zich voorontwikkeld en je echt het verhaal kan inzien vanuit haar persoonlijkheid.

Wat heb ik er zelf aan

Ik merk dat dit een belangrijk boek is voor als je aan de taal van je personage wilt werken en dit moet bijschaven. Het verhaal wordt echt specifiek verteld vanuit Odette, haar gedragingen, haar taalgebruik en haar karakter worden specifiek in beeld gebracht waardoor je echt meeleeft vanuit haar oogpunt en de wereld ziet hoe zij het ziet en het verhaal meemaakt zoals zij het heeft meegemaakt. Daarnaast is het ook sterk dat je niet gelijk medeleven met haar toont, maar ook de slappeling ziet die ze eigenlijk was.

Ook geeft dit boek weer dat je lef moet hebben om te schrijven, de schrijfster heeft namelijk veel kritiek gekregen bij het schrijven van dit boek omdat ze in feite over een crimineel schrijft maar heeft toch doorgezet.

Over lezen en schrijven – Stephen King

Waar gaat het over?

Het boek is geschreven door Stephen King die in de eerste helft van het boek kort en bondig verteld hoe zijn leven ertoe heeft geleid dat hij schrijver werd en in de tweede helft geeft hij schrijftips voor mensen die willen schrijven.

Hoe zit het boek in elkaar?

Zoals al hierboven is verteld bestaat het boek uit twee delen een kort over het leven van Stephen King en een deel waarbij vooral schrijftips worden gegeven. Dit tweede deel bestaat ook uit verschillende delen die stap voor stap het schrijven uitleggen, verder bestaat het boek gewoon uit hoofdstukken.

Wat heb ik er zelf aan

Dit boek heeft mij veel tips gegeven waar ik veel aan heb in het schrijven van mijn boek en mij tevens ook rustiger maakt.

Stephen King legt zijn boek op een korte bondige en luchtige manier uit wat je als schrijver rust geeft en je door de duidelijke uitleg de tips ook onthoud en sneller oppakt.

Zo heb ik al vele tips toegepast in mijn boek, denk aan de grammatica en het kort en bondig schrijven en merkte ik dat tijdens het schrijven van de tweede en derde versie mijn boek al een stuk sterker werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *