Reflecties,  Uncategorized

Reflectie periode 3

De derde en tevens de laatste periode van de minor creatief schrijven zit erop en ik moet je zeggen het is een flinke reis geweest. Tijdens deze reis heb ik veel over mijzelf geleerd en ook de laatste periode heeft mij weer veel bijgebracht. We hadden eigenlijk maar een belangrijke les deze, de les redigeren. Een les die mij weer veel heeft geholpen en ervoor heeft gezorgd dat ik de laatste puntjes op de I heb kunnen zetten. Ik heb veel gebruik gemaakt van de sites die in de PowerPoint staan, vooral taalwijzer.nu heeft mij veel geholpen en ik heb goed opgelet tijdens deze les en met de tips gewerkt die zijn gegeven. Daarnaast heeft Demi mijn boek nog extra nagekeken en kleine taalfouten eruit gehaald waardoor mijn boek er een stuk mooier uit kwam te zien. Zelf heb ik het boek van Iris nog nagekeken, ik merkte dat door de les redigeren het makkelijker voor mij ging om de tekst van een ander na te kijken. Kleine fouten zag ik eerder en daardoor heb ik nog veel verbeterpunten in deze tekst kunnen vinden.

Wel ging het een tijdje wat minder met mij, waardoor ik ook wat meer in de stress raakte over de school. Ik heb dus een goed gesprek gehad met mijn begeleider Marieke en toen heb ik ook besloten dat nadat Demi het boek heeft nagekeken er nog een keer overheen te gaan en daarna niet veel aandacht meer te besteden aan de spelling/ grammatica waardoor er wel een last van mij afviel. Ik ben van mijzelf best wel een strever in dingen voor school en wil alles zo goed mogelijk afhebben. Iets wat niet altijd mogelijk is en wat ik ook wel ben leren accepteren. Nadat dan ook Demi mijn tekst had nagekeken en ik er zelf nog een keer overheen ben gegaan besloot ik om mij vooral te richten op de vormgeving en mijn portfolio.

Hier bleek meer tijd in te zitten dan verwacht. Ondanks dat ik al veel gebruik heb gemaakt van Indesign tijdens mijn opleiding wist ik toch niet alles ervan af. Daarnaast had ik ook niet echt veel aan de vormgeving les. De uitleg vond ik namelijk nogal kort en bondig en er werd nou niet echt uitgelegd hoe je precies alles moet instellen. Hierdoor heb ik uiteindelijk veel hulp gekregen van Nordin en heeft hij voor mij de instellingen goed gezet, templates gestuurd en een stuk van de vormgeving van mijn boek ingesteld. Het werd hierdoor voor mij gelijk al een stuk makkelijker om te gaan vormgeven en heb ik hier dan ook de week na de kerstvakantie veel tijd in gestopt. Door de hulp van Nordin liep alles wel veel soepeler en heb ik uiteindelijk binnen een paar dagen het binnenwerk van mijn boek en de omslag kunnen vormgeven.

In de tussentijd ben ik verder gegaan aan mijn essay. In het begin had ik veel moeite om deze te schrijven maar toen ik uiteindelijk veel bronnen had gevonden en ik terug reflecteerde naar mijn schrijfproces werd dit veel makkelijker. Mijn uiteindelijke schrijfvraag werd dan ook: In hoeverre kan ik ervoor zorgen dat ik tijdens dit schrijfproces correct Nederlands schrijf? Met veel online onderzoek maar ook het boek over lezen en schrijven van Stephen King heb ik dit Essay in een manier kunnen schrijven waar ik uiteindelijk tevreden over ben.

Uiteindelijk ben ik nog verder gegaan aan mijn digitaal portfolio online en in wordt, gelukkig liep ik op schema hierbij waardoor het voor mij niet veel werk meer was en ik dus ruim op schema liep. Ik kan dan ook van mijzelf zeggen dat dit half jaar een goed leerproces is geweest. In schrijven ben ik zeker vooruitgegaan. Als ik bijvoorbeeld mijn eerste versie met mijn tweede versie vergelijk en daarna weer met mijn derde kan ik zeker zeggen dat ik vele verbeteringen zie. Daarnaast merkte ik aan mijzelf dat ik een middagschrijver ben, in de ochtend kan ik moeilijk opstarten en in de avond is mijn concentratie op een gegeven moment weg. Hierdoor ben ik vaak van 1 tot 5 bezig geweest met schrijven en bij herschrijven begon ik vaak op een later tijdstip en ging ik tot wat later door in de avond. Ook kwam ik erachter dat ik door teksten kort en bondig te schrijven mijn verhaal sterker werd maar het ook makkelijker werd om op correct Nederlands te letten. Ik heb dan ook mijn verhaal goed ingekort waardoor het verhaal alleen maar sterker werd. Daarnaast heb ik ook weer geleerd dat ik soms op een gegeven moment dingen van mij af moet zetten als ik er al teveel aandacht al heb besteed. Als ik in de toekomst ga schrijven zal ik ook zorgvuldiger naar mijn teksten gaan kijken, beter op Nederlands letten en kijken hoe ik een verhaal kort, bondig en duidelijk op papier kan krijgen.

Ik kan dus zeggen dat ik een zekere groei heb doorgemaakt tijdens deze minor en ik veel van mijzelf heb geleerd als persoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *